Just rub it in!

on

20110606-142334.jpg

Det är sommar och nu ska det grillas. Men det gör fan ont i kockhjärtat när man ser allt färdigmarinerat kött som svenska folket köper. Speciellt eftersom det är så enkelt att göra det själv och det blir så mycket godare än scans färdigmarinerade flintastek.

Sen borde folk sluta att dränka sitt kött i olja när de marinerar. Köttet suger i princip inte åt sig någon olja, det blir alltså bara smak på ytan. Då är det bättre att göra en glaze som man penslar köttet med när det ät färdig grillat. Däremot så suger köttet åt sig på ett annat sätt av sura saker, såsom citron, vinäger och vin. Går även att marinera i youghurt.

Jag brukar göra en kryddblandning en sk ”rubb”. Ta dina favoritkryddor och mortla ihop dem och gnugga in dem i köttet. Går att slå på en liten skvätt olja, vinäger, pressad citron så det blir som en pasta. Gör man så istället för att dränka köttet i olja så slipper man att det droppar ner i glöden, ryker och luktar över hela kvarteret. Man kan rosta kryddorna lite i en torr panna eller i ugnen en stund vilket ger kryddorna en helt annan karaktär.
En annan fördel med rubs är att det går att grilla direkt, det behöver inte stå i kylen och dra.

På bilden nedan är det fläskarre som jag gnuggat in med följande:
Färsk vitlök
Citronskal
Chiliflakes
Koriander
Rosmarin
Senapsfrö
Spiskummin
Salt
Peppar

20110606-142349.jpg

/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s