Min absoluta favoritost är brie. Det finns alltid en bit i kylen. Jag vet ju att nötter och frukt passar till brie och andra ostar, så idag gjorde jag en lite päron/valnötskompott.
Du behöver följande.
1 stort päron, gärna conference
15 valnötter
1 citron
0,5 msk smör
2 tsk honung
1-2 msk mörk sirap
0,5 vaniljstång
Flingsalt
Kärna ur päronet och skär i grova bitar. Hacka valnötterna. Smält smöret i en stekpanna, när det blir gyllenbrunt lägg i päronen och nötterna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i dem i stekpannan. Låt fräsa runt i någon minut, tillsätt honungen och sirapen. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Häll på citronskal och saft. Dra ner plattan till ettan och låt stå och sjuda i några minuter.
God ljummen men funkar även fint kall.