Ta tempen på er mat!

on

Alla borde ha en termometer till hands i köket, spelar ingen roll om man är proffs eller amatör. Det blir sån ofantlig skillnad på exempelvis en köttbit som har rätt temperatur. Hur många gånger har man inte fått en fläskfilé som har en innertemp på 120 grader, det är att misshandla råvarorna. så har ni ingen termometer i köket, skaffa en och se sen vilken skillnad det blir.

Folk borde även lära sig värdet i att låta köttet/fisken/fågeln att vila innan man börjar äta. Då får du det mycket saftigare och slipper en pöl med köttsaft på tallriken.

Sen har vi det här med att ta råvaror direkt ut kylen och sen pang ner i stekpannan. Inte bra. Låt det ligga framme en stund så det inte är kylskåpskallt, då blir inte köttet lika ”chockat” när det hamnar i stekpannan eller ugnen. Ni vet ju själva hur det känns när man växlar mellan bastun och iskall bassäng.

/PappaKock

6 kommentarer Lägg till

  1. Jocke skriver:

    Har du några bra riktlinjer hur mycket en köttbit ”eftersteks” (eller vad man nu ska kalla det) när man låter den vila? Jag upplever t.ex. att om jag stekt köttet medium och låter det vila ett tag så har jag en well done när jag skär upp det.
    Ska man ta av köttet innan det är så som man vill ha det, eller kör jag för hög värme?

    1. pappakock skriver:

      Vill du ha din köttbit medium så kan man i praktiken säga att man plockar av den när den är lite blodig. Så går den ytterligare några grader när den får vila.
      Steker man en skiva kött så behöver den kanske inte vila mer än några minuter, medans en stek gärna får stå 20 minuter.

      När jag steker kött så ger jag det fin färg i stekpannan och sen kör jag färdigt det i ugnen, med termometern i. Blir saftigare om det får gå i ugnen än i stekpannan. (tycker jag)

      PappaKock

    2. pappakock skriver:

      @ Jocke

      Vill du ex ha ditt kött 68 grader, ja då kanske det är lagom att plocka ut det vid 64-66 grader. Det bästa är ändå art testa sig fram.

      PappaKock

      1. pappakock skriver:

        Hmmm, det försvann en kommentar här. Visst hade du skrivit en till Jocke!?

        PappaKock

  2. Jocke skriver:

    Jo, jag undrade om ugnen är nån idé om man inte har lite tjockare köttskivor?

    1. pappakock skriver:

      Nä det är faktiskt rätt lönlöst om man inte har 2 cm eller tjockare.

      PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s